Hypotheken - Kredieten -Verzekeringen - Beleggingen - Sparen - Financiële planning  - Arbeidsongeschiktheid

Tel:  0621  294397 -  mail: advies@gelens.nl -  Egelantierlaan 15,  2015 KJ   Haarlem

K.v.K. 34162730 - AFM 12002198

CrystalWebdesign © 2024             

Gelens adviesgroep Hypotheek advies Kredieten Oudedag voorziening AOV & WW dekking Verzekeringen Sparen / Beleggen Overwaarde Contact Links / Formulieren

Overwaarde - Is  uw hypotheek oversluiten verstandig?

Door de aanhoudende stijging van de huizenprijzen hebben de huidige woningen een flinke “overwaarde” ontwikkeld. De huiseigenaren bezitten op deze wijze een stuk extra vermogen wat zij op enig moment ten gelde kunnen maken.  Dit kan b.v. Door verkoop van de woning of een tussentijdse verhoging van de hypothecaire lening. Fiscaal gezien zin hier natuurlijk gevolgen aan verbonden die mede afhankelijk zijn van van hoe deze gelden worden besteed.

Vanaf 01 januari 2001, de ingangsdatum van het nieuwe belastingstelsel, is de rente aftrekbaar indien de lening is aangegaan voor aanschaf, onderhoud of verbetering van de eigen woning. Dus als u tussentijds uw lening verhoogd voor besteding aan de eigen woning, b.v. Een verbouwing, aanleg tuin dan is deze rente over deze verhoging gewoon aftrekbaar. Indien u tussentijds uw lening verhoogd voor doeleinden als beleggen of de aanschaf van consumptieve goederen, dan is deze rente niet aftrekbaar, het extra geleende hypothecaire geld valt dan fiscaal in box 3. Voor consumptief afgesloten lening voor 2001 gelden per situatie verschillende regelingen. Indien de overwaarde bij verkoop van de woning vrijkomt, mag de eventuele nieuwe koopwoning weer volledig met een lening worden gefinancierd. De overwaarde kan dus nog steeds voor andere zaken gebruikt worden. Het is wel zo dat de 30 jaartermijn voor renteaftrek voor het bedrag van de oude lening, vanaf 01 januari 2001 gewoon doorloopt. Alleen voor het mee geleende bedrag dan de “oude” lening besteed aan de eigen woning gaat een nieuwe periode in van 30 jaar in. Het blijft interessant om bij aanschaf van een nieuwe woning de overwaarde te gebruiken voor andere doeleinden dan verlaging van de hypothecaire lening. Het is en blijft mogelijk om de overwaarde van de woning te benutten, ook voor andere zaken dan een eigen woning. De hypothecaire lening kan aantrekkelijk zijn mede doordat deze rente veelal laag is. Altijd dient het s oort lening te worden afgestemd op het doel waar het voor wordt aangegaan.

Vanzelfsprekend is het oversluiten van de hypotheek alleen verstandig als u er beter van wordt. Dit kan zijn door een lagere rente, maar ook in de hypotheekvorm die u kiest welke helder en duidelijk is en meer zekerheid biedt.

Laat eens uitrekenen wat uw wensen en kansen zijn in deze.